MENU

Eigenaarschap is essentieel voor het versnellen van agility

Door Motivista
|
Lezen in: 3 minuten

Eigenaarschap is essentieel voor het versnellen van agility. De kern van agile werken is dat een succesvolle organisatie werkt met kleine, zelf-organiserende teams. Dat klinkt eenvoudig, maar de praktijk wijst uit dat de overgang niet zomaar wordt ingevoerd. In deze blog stellen we je voor aan YOWYO! een afkorting voor het Engelstalige ‘You Own What You Observe’.

Eigenaarschap is essentieel

voor het versnellen van agility

Bij het invoeren van agile werken is er vaak sprake van veel enthousiasme bij individuele werknemers. Het is belangrijk om te zoeken naar de juiste balans tussen enthousiasme bij werknemers en een goede samenwerking binnen de organisatie in het algemeen. Bij de overgang naar een Agile manier van werken neemt enthousiasme namelijk snel af als er lang gewacht moet worden op beslissingen vanuit andere afdelingen, door bestaande slecht werkende organisatiestructuren of het niet zelfstandig kunnen functioneren als team. Ook een gebrek aan betrokkenheid vanuit het management kan funest zijn.

Agile werken is continu durven vernieuwen

Kernwoorden van een agile manier van werken zijn dat organisaties een hoge mate van openheid en samenwerkingen met de klant kennen. De organisatie is constant in ontwikkeling en individuen en teams moeten onderling feedback kunnen en durven geven om een doorlopende groei te bewerkstelligen. Er wordt met topteams gewerkt die zelfstandig werken en die, nog belangrijker, eigenaarschap durven te nemen voor hun acties, zowel als team als individueel.

Eigenaarschap is essentieel

bij agile werken

Dit eigenaarschap wordt dus ook wel omschreven als YOWYO! We gaan hierin op de verschillende ‘breinen’ de we bij individuen en teams herkennen.  Het creëren van een YOWYO! brein is cruciaal om alle delen van een organisatie samen te laten werken en een effectieve manier van agile werken te bereiken.

Gefixeerde mindset

Ik vind het goed zoals het is

Agile Business Builders GEFIXEERDE MINDSET

Gaat uitdagingen uit de weg
Raakt gefrustreerd en geeft snel op
Denk dat potentie vooraf is bepaald en niet te beïnvloeden is
Neemt feedback persoonlijk
Voelt zich bedreigd door het succes van anderen

Groei mindset

Ik leer veel nieuwe dingen

Agile Business Builders GROEI MINDSET

Omarmt uitdagingen
Zet door bij tegenslagen
Ziet inspanning als de weg naar verbetering
Leert van feedback
Leert en wordt geïnspireerd door het succes van anderen

YOWYO! mindset

Ik heb positieve invloed en impact

Agile Business Builders YOWYO! MINDSET

Initieert uitdagingen
Groeit van tegenslagen
Gebruikt eigenaarschap als sleutel tot succes
Nodigt actief uit tot feedback in beide richtingen
Inspireert en wordt geïnspireerd

Wat is een OWW brain?

In het Nederlands kan een OWW brain een AUW brein genoemd worden. Kenmerkend voor het bezit van dit brein en de gedachtes die daaruit voor komen zijn dat je vaste denkpatronen kent waar je moeilijk van kunt afwijken. Je hebt geen motivatie om je leven of denken te verbeteren en ervaart feedback als persoonlijke kritiek. Als je iets (nog) niet kunt, dan zul je het ook niet doen.

Zo zit het

met het WOW brain

Daarna herkennen we de WOW brain, of WAUW-brein op z’n Hollands. Mensen met een WOW-brein durven hun grenzen te verleggen en kunnen fouten maken om daarvan te leren. Feedback is noodzakelijk voor zelfbeoordeling en mensen en teams met WOW-breinen kunnen zo ontwikkelingen doormaken.

Een YOWYO!-brein is een nieuwe manier van denken

Nog een stap verder gaat het YOWYO!-brein. Als jij en je team over deze Agile manier van denken beschikken dat ben je in staat om eigenaarschap te nemen voor de observaties die je doet en ken je dus een hoge mate van verantwoordelijkheid. Deze denkmethode geeft je de mogelijkheid om nieuwe kansen te creëren en uitdagingen op te pakken en uit te voeren.

Benieuwd wat YOWYO! voor jouw organisatie kan betekenen? Met een Agile manier van werken kunnen de individuen die teams vormen zorgen voor zelfstandige teams die doelen bereiken met een positieve mindset. Ook is een YOWYO! brein cruciaal om ook het management en teams onderling een agile denkwijze aan te leren.


Karin Schijf | Agility Coach – Cultural Change of YOWYO

Door teams te observeren en te coachen, heb ik geleerd hoe we iedereen in de ‘do state of mind’ kunnen krijgen; het is door ze te leren hoe ze YOWYO! Een verschuiving in mindset en gedrag is in eerste instantie altijd uitdagend en een beetje eng, maar eenmaal verschoven is de meerwaarde direct voelbaar. Ik heb deze zelf bevorderende teamreis vastgelegd in een boek speciaal ontwikkeld voor coach de coach trajecten.

Wil je je team een ​​boost geven?

Ik leg je graag uit hoe dit boek je team naar het volgende niveau zal helpen en 100% verantwoording aflegt!

Gewoon ... YOWYO!

Koffie of champagne?

Brainstormen zonder koffie is als bezinning zonder groene thee. Of proost je liever alvast op het succes dat we samen gaan behalen?
Neem contact met ons op voor een afspraak

Wij zijn bezorgers van positieve impact. We dagen uit, verbinden en stimuleren mensen om zelf in actie te komen en eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dit doen we door te focussen op mindset en gedrag, cultuur en leiderschap met onze integrale aanpak.

FOLLOW US ON

Schrijf een reviewEvaluatieformulier trainingen

Motivista

Computerweg 22
3542 DR Utrecht
 
Karin Werlemann
© 1991-2024 Motivista | Alle rechten voorbehouden
Realisatie: Blauwe Nacht
Top