MENU

Scrum Master

Een team optimaal laten functioneren

EIGENSCHAPPEN VAN DE BESTE SCRUM MASTERS EN PRODUCT OWNERS

Een scrum master coach is op de eerste plaats natuurlijk een expert op het gebied van scrum. De scrum master coach heeft als doel om een team zo goed mogelijk te laten functioneren aan de hand van de Agile manier van werken. 

Een product owner is de deskundige als het gaat om een bepaald product. Diegene is doorgaans eind verantwoordelijke voor een uitstekend product dat aan de vraag en behoefte van de doelgroep voldoet. We gaan hierin op belangrijke kenmerken van goede scrum masters en product owners.

Vijf belangrijke kenmerken van een goede scrum master coach

Een goede scrum master coach is vooral een mensenmens maar beschikt ook over praktische kennis. Dit zijn vijf kenmerken waaraan je een vaardige scrum master coach kunt herkennen:

  • Een coach bezit complete agile kennis. Opleiden is een belangrijk onderdeel van de taken van een scrum master coach en om die kennis over te dragen is een doorlopende uitbreiding van de eigen kennis noodzakelijk.
  • Een scrum master is een coach. Daarom is hij of zij in staat om constructieve feedback te geven, heeft mensenkennis en lost conflicten op. Een scrum master coach begrijpt kort gezegd wat mensen motiveert en heeft kennis en begrip van teamdynamiek.
  • Belangrijke persoonlijke eigenschappen van een uitstekende scrum master zijn daarnaast een goed inlevingsvermogen, organisatietalent en doorzettingsvermogen.
  • Gedragsverandering in de breedste zin van het woord. Change-management is een cruciaal onderdeel bij het doorvoeren van een Agile manier van werken. Het niet zo lastig om nieuw werkwijzen op papier te zetten en op te leggen, maar individuen meekrijgen in de ontwikkelingen is een vak apart.
  • Het lijkt bijna voor zich sprekend, maar een scrum master  beschikt over uitstekende communicatievaardigheden. Dit geldt niet alleen binnen een team, maar ook met andere eenheden binnen het bedrijf. De scrum master beseft zich dat er tegenstellingen ontstaan en lost dit op een voor alle onderdelen acceptabele manier op.

DIT MAAKT EEN GOEDE PRODUCT OWNER

Dit zijn de kenmerken van een geschikte product owner:

  • De kern is dat een product owner over uitstekende kennis van het product beschikt.
  • Dit omvat kennis van de markt en actuele ontwikkelingen. Het spreekt voor zich dat een belangrijk deel van het werk van de product owner bestaat uit het up-to-date houden van deze wetenschap.
  • Kennis is belangrijk, maar een product owner beschikt ook over de vaardigheden om de wensen van de markt om te zetten in concrete zaken die het team oppakt.
  • Leiderschap durven nemen. Een product owner staat voor zijn of haar product, leidt het team als het gaat om het uitvoeren van zijn of haar voorstellen en zo projecten daadwerkelijk met een succesvolle afloop afrondt.

Agile Business Builders biedt interim product owners en scrum masters

Uiteraard is het mogelijk om intern product owners en scrum masters coaches in te zetten en op te leiden. ABB biedt daarnaast de mogelijkheid om interim product owners en scrum master coaches in te zetten in een organisatie voor een periode van maanden of langer indien gewenst.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Koffie of champagne?

Brainstormen zonder koffie is als bezinning zonder groene thee. Of proost je liever op op het succes wat we samen gaan halen?
Neem contact met ons op voor een afspraak

Wij zijn bezorgers van positieve impact. We dagen uit, verbinden en stimuleren mensen om zelf in actie te komen en eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dit doen we door te focussen op mindset en gedrag, cultuur en leiderschap met onze integrale aanpak.

YOWYO!

You Own What You Observe

FOLLOW US ON

Schrijf een reviewEvaluatieformulier trainingen

Agile Business Builders

Computerweg 22
3542 DR Utrecht
info@agilebb.nl+31 (0)20 2619 491

In 2020 is Agile Business Builders onderdeel geworden van de Lagant Groep. Lees meer.

Andere Lagant websites

LagantIPMA CompactPRINCE2 CompactVerandergids
© 1991-2021 Agile Business Builders | Alle rechten voorbehouden
Webdesign
Top